Help, ik heb geen werkkapitaal!

Ik hoor het vaker… “ik heb een tekort aan werkkapitaal”.. En wanneer je dan verder vraagt bedoeld de betreffende ondernemer eigenlijk “cash”.

Gebrek aan werkkapitaal? Of gewoon aan conditie?

Ik hoor het vaker… “ik heb een tekort aan werkkapitaal”.. En wanneer je dan verder vraagt bedoeld de betreffende ondernemer eigenlijk “cash”. Geen geld om handel te drijven….. denkt hij.

Maar wat is dat eigenlijk, werkkapitaal?

In gewoon Nederlands; het zijn de middelen die de onderneming in bezit heeft om handel mee te drijven. Laten we zeggen de voorraden, de hoeveelheid cash en in theorie de debiteuren. Al kun je met debiteuren niet direct handel drijven.

Wikipedia zegt er ook iets over. Leuk om zelf na te lezen maar dat doen we hier niet.

De ondernemer zucht bij de bedrijvendokter, “ik kan geen handel drijven want ik heb geen cash”. “Wat moet ik doen dokter?” En dus stel ik een diagnose… en die is verrassend vaak; “u heeft overgewicht en een gebrek aan beweging”. Ik zie de vraagtekens bij de ondernemer op zijn gezicht en stel hem gerust. Ik zal mijn diagnose toelichten.

Om te beginnen is het goed om werkkapitaal even uit elkaar te trekken. En in omgekeerde volgorde.

Kapitaal: de hoeveelheid beschikbare middelen, vaak uitgedrukt in Euro’s op de balans leesbaar en terug te vinden in de kassa en nog veel vaker in de voorraad.

Werk: dat is vaak waar het aan ontbreekt. De ondernemer zet zijn kapitaal niet aan het werk maar laat het staan. Als voorraad, in zijn magazijn, in de showroom. Het staat lekker af te schrijven en mooi te zijn.

Maar goed dat hij geen groenteboer is geworden, die begrijpt het namelijk wel. Vanaf het moment dat die zijn voorraad in huis heeft is het onderhevig aan bederf. Dus het moet weg, verkocht, zo snel mogelijk tegen het best haalbare (en dus niet het maximale) rendement. En morgen weer en overmorgen.

Ik raad ondernemers dan ook vaak een stage aan bij een groenteboer, een visboer mag overigens ook. Die weten namelijk hoe ze hun kapitaal aan het werk zetten. Door het te om te zetten. Zo vaak mogelijk. Maak werk van je kapitaal!

De oplossing ligt dan ook meestal niet in het verzamelen van meer kapitaal maar het harder voor je laten werken. Omzetsnelheid is DE sleutel tot rendement. Zeker als je met bederfelijke waar werkt. Vraag het je groenteboer maar.

U heeft een autobedrijf? En dat is anders? Ik denk van niet.